EU-Africa Business Forum 2022 - Center for Social Innovation and Sustainable Development (CEDIOR) and International Crowdfunding Center (ICFC)

EABF2022 – dva kontinenta, jedna budućnost

Kroz studiranje međunarodnih odnosa, primijetio sam da se ponajviše bavimo Europom i jugoistočnom Azijom kao ključnim regijama. Naziva ih se strateški presudnima jer se upravo na tom prostoru nalazi najveća koncentracija ljudske populacije, potencijala, resursa i ključnih prometnih tokova. Na tom pravcu koji je prije bio poznat kao Pravac svile, odvijaju se najvažnija svjetska zbivanja koja predodređuju budućnost. S vremenom sam zaključio da to nije posve istina. Postoje druge regije i područja koja svojim potencijalom i mogućnostima mogu igrati značajnu ulogu u budućnosti. Jedno od tih područja je Afrika, poznata kao crni ili zaboravljeni kontinent.

Osim kroz akademske radove i fakultetske aktivnosti, dosad nisam imao priliku produbiti znanje o problematici odnosa Afrike prema Europi i obrnuto. Srećom i uz puno truda, pružila mi se mogućnost kroz moj rad u Centru za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnom centru za crowdfunding (ICFC) da sudjelujem na EABF2022, poslovnom forumu Europske Unije i Afrike koji je okupio brojne sudionika iz svijeta diplomacije, politike, biznisa i društvenog djelovanja. Glavna ideja foruma je bila uspostava nove paradigme, novog kuta i načina razmišljanja o globalnim izazovima, regionalnim problematikama i mogućnostima transkontinentalne suradnje između Europe i Afrike.

Forum mi je bio izazov zbog slobode koju sam dobio, ali i odgovornosti koju sam nosio. Kao stažirant ovlašten sam da predstavljam Cedior i ICFC, prezentiram našu viziju, ideje i principe, prepoznam i dogovorim sastanke s potencijalnim klijentima i provedem inicijalna upoznavanja i razmjenu mišljenja. Forum je trajao od 14. do 18. veljače te je obuhvaćao cjelodnevna predavanja i konferencije nakon čega bi slijedio networking. Izazovan tempo, ali i nagrađujuće iskustvo. Tokom foruma, glavne točke su bile usmjerene na pitanje strateških partnerstava i ulaganja u prijenos ideja i znanja, osobito na području poljoprivrede, ribarstva, prehrambene industrije, infrastrukture, digitalizacije, obrazovanja, čistih izvora energije (sunce, vjetar i hidroenergija), eko turizma, biotehnologije, umjetne inteligencije i blockchaina.

Mladim afričkim poduzetnicima potrebna je financijska podrška te suvremeni obrazovni programi koji će ih upoznati s novim tehnologijama, modelima i pristupima. U navedenom kontekstu, prezentirao sam know how Cediora i ICFC-a na području crowdfundinga, inovativnih modela financiranja i društvenog poduzetništva što je rezultiralo uspostavljenjem brojnih kontakata s afričkim i europskim kompanijama, asocijacijama, javnim i akademskim institucijama. Osobit interes pokazan je za korištenje Cediorove i ICFC-ove međunarodne crowdfunding platforme Bona Fides Invest.

Europska unija i Afrika dva su sestrinska kontinenta koja imaju isprepletenu i turbulentnu prošlost, ali dijele i zajedničku budućnost. Vrijeme kolonizacije i imperijalizma je ostavilo trajnu mrlju, ali nas ne određuje samo prošlost, već i ono što je pred nama. Više nije samo pitanje što svijet može učiniti za Afriku, već i što Afrika može učiniti za svijet. Uz uspostavljanje suradnje koja se temelji na razumijevanju, principima, vrijednosnoj osnovici i trajnim odnosima, moguće je uspostaviti transkontinentalno partnerstvo koje će korak po korak osigurati svjetliju budućnost. To je otvaranje novog poglavlja, početak nove priče, a olovka je u našim rukama.

Autor: Dominik Matković, Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC)