headercrowd

O nama

Međunarodni centar za crowdfunding je međunarodni think-tank osnovan od strane Cediora s ciljem okupljanja i razmjene znanja stručnjaka s područja crowdfundinga, promoviranja koncepta crowdfundinga i educiranja poslovnog, civilnog i javnog sektora o njemu, pomaganja u pripremi i provedbi njihovih kampanja i traženju investitora, akceleriranja tradicionalnog financijskog sektora kroz njegovo povezivanje s crowdfundingom, provođenja znanstvenih istraživanja o crowdfundingu, praćenja najboljih crowdfunding praksi u svijetu, predlaganja crowdfunding zakonodavstva i mjera za poticanje i uključivanje crowdfundinga u širu gospodarsku i obrazovnu politiku na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.  

Više o crowdfundingu

Što je Crowdfunding?

Crowdfunding (eng. crowd – mnoštvo; funding – financiranje) ili grupno financiranje podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata, najčešće putem internetske platforme, i omogućavanje građanima da u njega ulože novac. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti.

Zašto je crowdfunding važan?

Crowdfunding je iznimno važan jer otvara mogućnost lakšem financiranju projekata. Ta mogućnost je još veća ukoliko ga se kombinira s tradicionalnim načinima financiranja poput državnih potpora, kredita, EU sredstava ili investicijskih fondova. Postoje mnogi primjeri gdje su tvrtke ili udruge započele svoj razvoj financiranjem putem crowdfundinga, jer na drugi način nisu mogle doći do novca, da bi kasnije izrasle u velike organizacije.

Što govore brojke o crowdfundingu?

Trenutno u svijetu postoji preko 2 500 crowdfunding platformi, pokrenuto je preko 2,5 milijuna kampanja, godišnje se putem crowdfundinga izvrti 35 milijardi dolara. Procjena Svjetske banke za 2025. godinu je 95 mlrd. dolara, a prema nekim drugim procjenama čak i 300 mlrd. O velikoj prilici za rast govori i podatak da je tek 30% svjetske populacije upoznato s idejom crowdfundinga. Ne čudi stoga što stručna financijska javnost smatra da će crowdfunding iz temelja promijeniti cijelo financijsko tržište.

NAŠA MISIJA

Naša misija je biti “one stop shop” za crowdfunding kroz pružanje visokokvalitetnih usluga i unapređivanje ekonomskog položaja naših članova i zajednica u kojima služimo.

NAŠA VIZIJA

Naša je vizija radikalno promijeniti globalnu ekonomiju reinventiranjem kako ljudi financiraju projekte i stvaranjem ekonomskih mogućnosti kroz crowdfunding za sve članove društva.

zoran

Osnivač i direktor

Zoran Rajn

Zoran Rajn je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC). Temom grupnog financiranja bavi se već gotovo 10 godina, osobito pitanjima pravnog uređenja crowdfundinga, povezivanja crowdfundinga s državnim i financijskim institucijama, regionalizacije crowdfundinga, uključivanja crowdfundinga u obrazovni sustav i dr. Autor je prvog hrvatskog programa cjeloživotnog obrazovanja o crowdfundingu Voditelj pripreme i provedbe crowdfunding kampanje te prvog akceleratorskog programa o crowdfundingu u srednjoj i jugoistočnoj Europi za social impact organizacije. Mentor je na temu crowdfundinga za više poduzetničkih potpornih institucija u javnom sektoru u Hrvatskoj i zemljama u okruženju. Pokretač je edukativnog projekta Crowdfunding u školama za učenike srednjih škola i studente koji se nalazi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i drugih institucija na državnoj i lokalnoj razini. Sudjelovao je u osnivanju tri crowdfunding platforme – Croinvest.eu, Croenergy.eu i Registra humanitarne pomoći RH. Razvija sustave utemeljene na umjetnoj inteligenciji za primjenu u crowdfunding industriji. Dosad je savjetom pomogao više od stotinjak projekata i mentorirao više od 1 000 polaznika edukacija. Dobitnik je Certifikata kvalitete za bavljanje crowdfundingom od strane konzorcija organizacija okupljenih oko EU projekta CrowdStream, na kojem je vodeći partner Agency for European Integration and Economic Development čiji je osnivač austrijsko Ministarstvo financija, i nagrade Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu prvog pravnog tumačenja crowdfundinga u Hrvatskoj. Sudjeluje u godišnjim istraživanjima Sveučilišta u Cambridgeu na temu crowdfundinga u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Osim crowdfundinga, područje interesa su mu inovativni modeli financiranja projekata, društvene inovacije i društveno poduzetništvo.  

tanja

Tanja Kurilić

CEDIOR

hrvoje

Hrvoje Maras

REGEA

sanela

Sanela Dropulić

Ženski poduzetnički centar

ladislav

Ladislav Jurić

Motus Vis inc.

gordana

Gordana Ćorić

VERN

vladimir

Vladimir Mihajlović

Časopis poduzetnik

asja

Asja Lajtman Bosilj

AVUS

ivor

Ivor Zidarić

Val kulture

tomislav

Tomislav Habus

CEDIOR

novi

Zapošljavamo

POŠALJITE NAM SVOJU VIZIJU

Naše nagrade

DEKANOVA NAGRADA

Crowdfunding-platforma-Croinvest.eu-Dekanova-nagrada-min-2

Nagrada Pravnog fakulteta u Zagrebu za izradu prvih pravnih tumačenja crowdfundinga u Hrvatskoj

CERTIFIKAT KVALITETE

CEDIOR - CrowdStream Certificate-1-1

Certifikat izvrsnosti dodijeljen od strane konzorcija organizacija okupljenih oko EU projekta CrowdStream 

PARTNERSKE INSTITUCIJE

Pouzdani smo partneri na području crowdfundinga i inovativnih modela financiranja