platfore

Crowdfunding platforme

Predstavljamo crowdfunding platforme naših članova, osobito one koje se ističu svojom inovativnošću i utjecajom na ukupni razvoj crowdfundinga na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

CroInvest.eu
CroInvest.eu je prva hrvatska crowdfunding platforma osnovana od strane Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR). Namijenjena je poslovnom, civilnom i javnom sektoru za financiranje poduzetničkih, infrastrukturnih i društveno korisnih projekata s posebnim naglaskom na projekte koji konkuriraju za EU fondove. Platforma kombinira pet modela (donacije, nagrade, zajmovi, vlasnički udjeli i udjeli u dobiti) prilagođenih hrvatskom pravu pa je tako putem platforme moguće: darovati novac; uplatiti novac u zamjenu za stvar ili uslugu s počekom na točno određeno vrijeme; pozajmiti novac u obliku beskamatnog ili kamatnog investicijskog zajma na točno određeno vrijeme; uložiti novac u zamjenu za vlasnički udio u društvu s ograničenom odgovornošću ili zadruzi; uložiti novac u zamjenu za udio u dobiti sklapanjem ugovora o tajnom društvu. Platformu mogu koristiti sve domaće fizičke i pravne osobe te svi strani državljani koji žele uložiti u Hrvatsku. Platforma je nagrađena Nagradom Pravnog fakulteta u Zagrebu. U suradnji sa Zagrebačkom bankom i AgentCASH-om, Cedior je trenutno u procesu redizajna platforme i implementiranja novog sustava naplate koji će završiti u 11. mjesecu 2019.

Croenergy.eu
Croenergy je prva hrvatska specijalizirana crowdfunding platforma za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te zaštite okoliša. Namijenjena je javnom, poslovnom i civilnom sektoru te primjenjuje sve crowdfunding modele financiranja – donacije, nagrade, zajmove, vlasničke udjele i udjele u dobiti. Osnovana je od strane Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) 2016. godine i prvi je slučaj u Hrvatskoj da se neko javno tijelo značajnije angažira na polju crowdfundinga i pokreće crowdfunding platformu.

Registar humanitarne pomoći Republike Hrvatske
Registar humanitarne pomoći Republike Hrvatske je inovativna crowdfunding platforma koja integrira jedinstveno informatičko i pravno rješenje namijenjeno rješavanju ključnih problema sustava prikupljanja humanitarne pomoći – nedovoljnu vidljivost, nedovoljnu transparentnost i financijsku neefikasnost. Osnovan je od strane Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) uz potporu sveukupne javnosti. Model Registra je moguće replicirati i u drugim zemljama.