The U.S. Croatia Forum - Young Leaders Forum 2022

Cedior i Međunarodni centar za crowdfunding sudjelovali na hrvatsko-američkom forumu The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership

U povodu obilježavanja 30. godišnjice hrvatsko-američkih odnosa u Zagrebu je počelo dvodnevno okupljanje pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership koje organizira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, Ekonomski fakultet u Zagrebu i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

U okviru događaja, održava se Young Leaders Forum u kojem sudjeluje sto hrvatskih stručnjaka mlađih od 35 godina. Među njima je i Zoran Rajn, osnivač i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC).

Forum za mlade lidera otvorio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik te Lee Satterfield, pomoćnica američkog državnog tajnika za Sektor obrazovanja i kulturne djelatnosti.

– Ako vam danas mogu dati savjet i smatrate moj savjet vrijednim uzimanja, onda je to da putujete koliko god je moguće i širite svoje perspektive jer to vas može obogatiti i pomoći vam u karijeri. Druga stvar koju želim naglasiti je da se vratite živjeti nazad, u Zagreb. Kao novi zagrebački gradonačelnik imam viziju Zagreba kao modernog, živog, digitalnog i pametnog grada i za to trebamo vas. Ne samo u Zagrebu, nego također i u drugim gradovima. Trebamo mlade ljude i vođe koji razmišljaju izvan okvira. Trebamo mlade vođe koji se vežu uz ciljeve i koji ne žele ganjati samo vlastiti interes, koji je naravno važan, ali da vide koje benefite mogu pružiti društvu. – potaknuo je mlade u dvorani Tomislav Tomašević nakon što je podijelio svoja iskustva razmjene na američkim programima diljem SAD-a.

Dvodnevno vođenje događaja povjereno je iskusnoj HRT-ovoj voditeljici Zlati Mück Sušec, a među moderatorima Young Leaders Foruma su Martina Bolšec Oblak (Nova TV), Saša Cvetojević (Insako), Diana Matijas Vengar (U. S. Embassy Zagreb), Tena Žganec (HUKI) i Marko Matijević (Srednja.hr).

U okviru Young Leaders Foruma odvijaju se panel rasprave pod nazivima Building a Sustainable Future (Izgradnja održive budućnosti), Doing Business in the U.S (Poslovanje u SAD-u) i Entrepreneurs of Tomorrow (Poduzetnici sutrašnjice).

Istaknuti panelist koji su raspravljali o temi održivosti bili su Mate Knezović iz tvrtke AGRIVI, Perica Štefan iz inicijative Čisteći Medvjedići te Tea Žakula, izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

– Mogu reći da je najveći potencijal za održivost u energetici i građevini primjena naprednih tehnologija, IT-a i umjetne inteligencije, koja će doprinijeti učinkovitosti u stvarnom vremenu. – istaknula je profesorica Tea Žakula te dodala: – Integracija postojećih rješenja i umjetne inteligencije je najveći potencijal za sve koji bi krenuli u startup priču u ovom sektoru.

U nastavku okupljanja iskustva poslovanja u Sjedinjenim Američkim Državama podijelio je osnivač agencije FIVE Luka Abrus te riječki poduzetnik i osnivač branda Surf’n’Fries Andrija Čolak koji je krajem 2021. potpisao ugovor s američkim Walmartom, najvećim retail lancem na svijetu te time osigurao proboj branda na američko tržište.

Kao poduzetnici sutrašnjice na panelu Entrepreneurs of Tomorrow govorio je mladi inovator Albert Gajšak, poznat kao vlasnik startupa CircuitMess koji je u suradnji s američkom filmskom kompanijom Warner Bros lansirao poznatu STEM-igračku Batmobile, a uz njega su kao panelistice govorile i Tana Zimmermann, mlada osnivačica Hrvatskog Amazona Bazzar.hr, i poduzetnica te vlasnica tvrtke Slade.hr Barbara Jagodić Slade.

Nastavak Young Leaders foruma danas će obilježiti predavanja stručnjaka i znanstvenika poput Vuka Vukovića, Dejana Kovača, Davora Runje, Marijane Šarolić Robić, Ariane Vele, Martine Siwek, Kelly Risko, Lynn Holland, C. Briana Williamsa, ali i dolazak poznatog šibenskog glumca s holivudskom adresom Gorana Višnjića. U završnom panelu Creating Impact Panel Session nastupit će Helena Habdija (Impact Hub), Kaja Pavlinić (Croatian Youth Network) i Karlo Kukec (Tech Park Varaždin) koji će podijeliti svoje iskustvo sudjelovanja u američkim programima razmjene.

The U.S.-Croatia Forum zatvorit će svojim govorima Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Lee Satterfield, pomoćnica državnog tajnika za obrazovanje i kulturu američkog State Departmenta i Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije (HUKI) upućujemo čestitke na izvrsno organiziranom događaju te zahvaljujemo na pozivu i mogućnosti da produbimo suradnju s američkim partnerima.

Izvor: Studentski.hr