Otvorenje Centra za smještaj volontera s prenoćištem Smiješak za Stančić - Crowdfunding platforma Croinvest.eu

Centar za smještaj volontera s prenoćištem napokon otvorio vrata studentima!

Prošli tjedan Centar za smještaj volontera s prenoćištem “Smiješak za Stančić“ napokon je otvorio svoja vrata studentima Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Centar za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) dali su doprinos projektu kroz pokretanje crowdfunding kampanje Danas sam tu! Za tebe! kroz koju su prikupljena inicijalna sredstva za njegov razvoj.

Sedam studentica tamo je boravilo i obavljalo radnu terapiju sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Stančić. “Oduševljene smo prostorom i smještajem, sve je tako divno, a štićenici su na nas ostavili snažan dojam”, kazala je jedna studentica pohvalivši inicijativu udruge Smiješak za sve koja je uredila prostor i uz upravu Centra Stančić omogućila da studenti specijaliziranih studija tamo odrađuju praksu. Tako je višestruko nagrađivani projekt udruge Smiješak za sve “Danas sam tu! Za tebe!” opet zaživio i dobio jednu novu dimenziju. „Jako smo zadovoljni i sretni jer se krug dobrote, entuzijazma i empatije širi na mlade ljude. To nam je i bio cilj!“, napomenula je Marijana Jergović, predsjednica udruge Smiješak za sve.

Podsjetimo, preuređenje i opremanje Centra za smještaj volontera s prenoćištem u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu uspješno je završeno u proljeće 2020. godine, no zbog korona krize i epidemioloških uvjeta čekalo se s otvorenjem. Tako je Centar „Smiješak za Stančić“ svečano otvoren 25. rujna 2020. godine. No, prve grupe studenata mogle su tamo odrađivati praksu tek kad su epidemiološke mjere popustile, a ta se mogućnost otvorila potkraj svibnja 2021. godine.

Sve je započelo prije tri godine, u proljeće 2018. kada je Smiješak za sve pokrenuo projekt „Danas sam tu! Za tebe!“ i organizirao dvotjedne susrete volontera udruge s korisnicima Centra Stančić u kojem je smješteno više od dvije stotine osoba s teškim tjelesnim i mentalnim teškoćama. Njihovi susreti uz pjesmu, šale, smijeh i male tople razgovore, pokazali su se blagotvornima za štićenike i volontere koji bi nakon druženja kući odlazili punog srca. Zajedničke šetnje kojima je svrha samo širenje optimizma i ljubavi, urodile su prijateljstvima i pokazale štićenicima da nisu sami. No, nestrpljenje i radost s kojima su korisnici Stančića iščekivali svaku drugu srijedu u mjesecu da im u posjet dođu volonteri Smiješka, potaknuli su tada novi projekt kojim bi volonteri uz štićenike mogli biti svakoga dana i činiti njihov život ljepšim i kvalitetnijim. Udruga Smiješak za sve tako je odlučila u jednom objektu Stančića koji se ne koristi urediti Centar za smještaj volontera s prenoćištem gdje će uz volontere boraviti i studenti Zdravstvenog učilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, sestrinstva i psihologije na Hrvatskom katoličkom učilištu te studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu koji će odrađivati praktični dio nastave.

U realizaciju projekta uloženo je 1 milijun kuna. Vrijednost projekta među prvima je prepoznata u sklopu natječaja Moj Zaba Start 2018. godine u kojem je projekt „Danas sam tu! Za tebe!“ osvojio 1. nagradu u kategoriji Društvo. Također, projekt je osvojio i prvo mjesto u području Dobrota Zaklade Adris i 80 tisuća kuna. Izuzev financijske potpore Zagrebačke banke od 120 tisuća kuna, članovi udruge kroz organiziranu edukaciju usvojili su znanja i vještine te upoznali predivne ljude uz čiju je podršku kasnije na hrvatskoj platformi Croinvest pokrenuta crowdfunding kampanja „Smiješak za Stančić“ po kojoj će se kasnije i nazvati Centar s prenoćištem. Na natjecanju Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a CrowdStream tako je Smiješak za sve opet slavio jer je upravo ovaj projekt od desetak prijavljenih bio proglašen najboljim te je snimanje video materijala za crowdfunding kampanju osigurano sredstvima Europske unije u okviru projekta CROWDfunding to mainSTREAM innovation.

Zahvaljujući prepoznavanju humanog karaktera projekta iza kojeg se krije dirljiva priča o susretima punim ljubavi i neizmjerne sreće, projekt je dobio snažnu podršku raznih korporacija, ali i brojnih građana koji su odlučili da se život korisnika Centra za rehabilitaciju Stančić promijeni i bude još kvalitetniji. Financijska konstrukcija projekta uz veliko zalaganje i neizmjerni trud volontera Smiješka za sve privedena je kraju sudjelovanjem u humanitarnoj akciji Hrvatske radiotelevizije „Uz nas niste sami: Za osmijeh u srcu“ u prosincu 2019. godine.