Međunarodna nagrada Franjo Asiški i Carlo Acutis za ekonomiju bratstva 2

Međunarodna nagrada Franjo Asiški i Carlo Acutis za ekonomiju bratstva

U svijetu potresenom pandemijom i ratom, te suočenom s mnogim drugim izazovima, međunarodna nagrada „Franjo Asiški i Carlo Acutis za ekonomiju bratstva” ima za cilj biti nadahnuće za svetost, ljepotu i dobrotu kroz stvaranje novih ekonomskih modela potrebnih za ova vremena. Kroz nagradu nam ponovno odzvanjaju Kristove riječi koje je uputio svetom Franji s raspela u crkvi svetog Damjana: „Idi, Franjo, popravi moju kuću koja je, kao što vidiš, sva u ruševinama.”

O nagradi

Međunarodnu nagradu “Franjo Asiški i Carlo Acutis za ekonomiju bratstva” ustanovio je asiški nadbiskup Domenico Sorrentino 10. listopada 2020., na dan beatifikacije Carla Acutisa s ciljem promicanja novih ekonomskih modela za goruće društvene probleme. Nagrada je nastala kao odgovor na poziv pape Franje za stvaranjem “ekonomije bratstva” izražene u enciklikama “Laudato si’, mi’ Signore” i “Fratelli tutti”.

Nagrada nastoji potaknuti osobe s oskudnim ekonomskim mogućnostima, osobito mlađe od 35 godina koji žive u siromašnijim regijama svijeta, da se ujedine i predstave projekt koji će odgovoriti na potrebe najugroženijih i najpotrebitijih u njihovoj sredini.

Pravila prijave

Prijavu za nagradu može poslati bilo koja fizička ili pravna osoba bez obzira na mjesto svog prebivališta ili sjedišta i vjersku pripadnost.

Prijavljen projekt ne smije biti stariji od 5 godina.

Rok za podnošenje prijava traje do 31. siječnja 2023.

Prijave se podnose na engleskom ili talijanskom jeziku e-poštom i preporučenom poštom na:

Segreteria per il Premio
Fondazione Santuario della Spogliazione
Diocesi di Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino
Piazza Vescovado, 3
06081 Asiz (PG)


E-pošta: segreteria@francescoassisicarloacutisaward.com

Ovdje možete preuzeti prijavni obrazac.

Nagrada za najbolje ocijenjeni projekt

Najbolje ocijenjeni projekt primit će:

1) javno priznanje na svečanosti koja će se održati u Asizu 22. svibnja 2023.;
2) novčanu nagradu u iznosu od 50 000 eura namijenjenu za realizaciju projekta;
3) investituru Franjina plašta čime se podsjeća na gestu kojom je asiški biskup Gvido pokrio mladog Francesca Bernardonea u trenutku njegova javnog odricanja od svih dobara i prava na očinsku baštinu;
4) ikonu s likom svetog Franje Asiškog i blaženog Carla Acutisa te logom Nagrade.

Primjeri prethodno dodijeljenih nagrada

2021. godine nagrada od 50 000 eura dodijeljena je grupi od 15 siromašnih osoba s invaliditetom koje su u suradnji s mjesnom župom i Biskupijom Pasig na Filipinima pokrenule proizvodnju briketa od smeća, otpadaka i lopoča čiji nekontrolirani rast uništava gradske rijeke i druge odvodne sustave. Ono što se smatralo beskorisnim i štetnim za okoliš, transformirano je u sredstvo za zapošljavanje teško zapošljivih skupina i izvor energije s manje zdravstvenih rizika, manje zagađenja i bez potrebe za sječom stabala za ogrjev.

Drugi nagrađeni projekt u 2021. je Franjina farma (Farm of Francesco) koja je nastala kao rezultat rada EoF (The Economy of Francesco) tematske skupine Poljoprivreda i pravda (Agriculture & Justice Village). Projekt je usmjeren na edukaciju poljoprivrednika o metodama regenerativne poljoprivrede, odnosno kako održivo obrađivati zemlju bez njene dezertifikacije i sterilizacije, a provodi se u Nigeriji i Brazilu.

O svetom Franji Asiškom i blaženom Carlu Acutisu

Blaženi Carlo Acutis rođen je u Londonu 3. svibnja 1991. Bio je talijanski rimokatolički tinejdžer poznat po dokumentiranju 136 priznatih euharistijskih čuda diljem svijeta i njihovoj katalogizaciji putem web-stranice. Od najranijeg djetinjstva živio je svetim načinom života te je isticao da je Euharistija njegova autocesta do Neba, kao i da je njegov životni plan uvijek biti blizu Isusa. Primjer je ekonomije bratstva što se ogleda u njegovoj misli: “Ono što će nas jedino učiniti uistinu lijepima u Božjim očima, način je na koji volimo Boga i bližnjega.” Umro je u Monzi 12. listopada 2006. Papa Franjo ga je 5. srpnja 2018. proglasio časnim slugom Božjim, a 10. listopada 2020. blaženim. Bio je nadahnut životom svetog Franje Asiškog te se stoga njegovo neraspadnuto tijelo nalazi u crkvi Santa Maria Maggiore u Asizu.

Sveti Franjo Asiški rođen je 1181. u Asizu pod imenom Giovanni Francesco Bernardone. Jedan je od najpoznatijih svetaca u Rimokatoličkoj Crkvi te je utemeljitelj franjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a njime je nadahnut i Treći franjevački red koji se dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red. Rodio se za nebo 3. listopada 1226. u Porcijunkulu kod Asiza. Zaštitnik je katoličkog djelovanja, siromašnih, mirotvoraca, životinja, okoliša i ekologije. Papa Franjo ističe svetog Franju kao nadahnuće za izgradnju novog odnosa s našim siromašnim i marginaliziranim sestrama i braćom: „Sveti Franjo nudi nam ideal i, u neku ruku, program. Za mene, koji sam uzeo njegovo ime, on je stalni izvor inspiracije” (iz Pisma kojim se obratio sudionicima događaja The Economy of Francesco, 1. svibnja 2019.)

Više informacija o nagradi

Više informacija o nagradi dostupno je na web-stranici www.francescoassisicarloacutisaward.com.

Autor: Zoran Rajn, Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC)