EoF Hub Croatia - The Economy of Francesco 2022

Član Franjine ekonomije Zoran Rajn predstavio je u Asizu crowdfunding platformu Bona Fides Invest i Međunarodni program suradnje ICFC-a

Zoran Rajn, osnivač i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i izvršni direktor Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC) u okviru Franjine ekonomije (EoF) u Asizu predstavio je crowdfunding platformu Bona Fides Invest i Međunarodni program suradnje ICFC-a.

Bona Fides Invest je globalna platforma za grupno financiranje koju će uskoro predstaviti Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC). Platforma je namijenjena za poduzeća, udruge, javne i akademske institucije iz cijelog svijeta čiji projekti zadovoljavaju načelo prihvatljivosti 4P – Pater, people, planet, profit prema kojem svaki projekt mora biti u skladu s Božjim zapovijedima, mora biti usmjeren na dobrobit ljudi i okoliša te mora biti dugoročno financijski održiv.

Međunarodni program suradnje ICFC-a je program kroz koji sudionici Franjine ekonomije iz različitih zemalja mogu postati nacionalni ambasadori crowdfunding platforme Bona Fides Invest i Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC). Zadaća ambasadora je povezati ICFC s pojedincima i organizacijama koje imaju potrebu za dodatnim financijskim sredstvima za razvoj vlastitih projekata (fundraising). Za svaku realiziranu suradnju, nacionalni ambasadori ostvaruju naknadu u određenom postotku vrijednosti projekta.

Sudionici Franjine ekonomije iskazali su veliki interes za oba predstavljena projekta te su uspostavljeni brojni kontakti sa sudionicima sa svih kontinenata. U narednom periodu, Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC) održat će edukacije o crowdfundingu i crowdinvestingu kroz koje će sudionici Franjine ekonomije (EoF) naučiti metodologiju pripreme i provedbe crowdfunding kampanje. Edukacije će se održati u okviru projekta Financial Education School kojeg su osmisli EoF članovi tematske cjeline Finance and Humanity.

* Crowdfunding (eng. crowd – mnoštvo; funding – financiranje) ili grupno financiranje je inovativni i demokratski model financiranja projekata koji podrazumijeva javno predstavljanje nekog pothvata putem internetske platforme i omogućavanje građanima da u njega ulože novac iz altruističnih pobuda ili s ciljem ostvarenja profita ili stjecanja neke druge koristi. Pritom je moguće koristiti nekoliko modela ulaganja: donacije, kupoprodaju s počekom, pozajmice, ulaganje u vlasničke udjele i ulaganje u udjele u dobiti. – Zoran Rajn, Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC)